Guldluppen 2017

Styrelsens alldeles egna Bo Göran och Jörgen fick i år äran att ta emot guldluppen från Svenska Botaniska Föreningen! Ett välförtjänt pris till våra hängivna botanister som har arbetat så hårt för Gotlands flora. Stora Grattis!  Nomineringen gavs av vår egna Gun (som tog emot Guldluppen 2008) och denna kan läsas nedan.

En före detta orienterare som utan att förtröttas dag efter dag kan inventera arter och räkna fertila och sterila individer i tiotusental. En fågelskådare som har lett otaliga växtvandringar, alltid lika väl förberedd och inget lämnas åt slumpen. En kartälskare som i veckor genomsöker och genomlyser områden hotade av exploatering. En slitvarg som har skrivit metervis med floratexter och remissvar och deltar i miljöråd, naturvårdsråd, samråd...En östgöte som en gång flyttade till en ö och lärde känna dess geografi och natur från grunden. Han kan man alltid fråga om den absolut närmaste vägen till en gaffelfibbla - Jörgen Petersson, Visby!

En knivskarp matematiker med osannolikt minne för längden på en ståndarsträng eller årtalet för en växtangivelse. En alltid lika vänlig filosof med samma värdegrund för den obetydligaste våtarv som för den praktfullaste balkannyckel. En analytiker som ur decimetertjocka snåriga handlingar från kalkexploatörer direkt plockar fram motsägelser och felaktigheter de själva inte märkt. En datakunnig floraprojektledare som sedan 1983 lyckats hålla ordning på hundratusentals växtuppgifter förmodligen utan att en enda gång förlora sitt tålamod. Vilken lyckoträff för oss att denne hallänning valde att lägga sin potential på just den gotländska botaniken – Bo Göran Johansson, Vall och Visby!